Stefan Bremer, Keskeltä ja täysillä 11.5. – 8.9.2019

STEFAN BREMER

Keskeltä ja täysillä

11.5.-8.9.2019

Salon taidemuseo Veturitalli järjestää 11.5.-8.9.2019 helsinkiläisen valokuvaajan ja valokuvataiteilijan Stefan Bremerin (s. 1953) laajan retrospektiivisen näyttelyn Keskeltä ja täysillä. Näyttely sisältää sata valokuvaa, joista osa on yksittäisiä kuvia ja osa suurempaan sarjaan kuuluvia. Näyttelyn varhaisimmat valokuvat ovat Helsinki by Night –sarjasta 1970-luvulta, uusimmat Bremerin viimeisintä, ennennäkemätöntä tuotantoa.

Näyttely Keskeltä ja täysillä esittelee monipuolisesti Stefan Bremerin tuotantoa, joka sisältää sekä dokumentaarista kuvausta että kokeilevampaa taidevalokuvaa. Bremerin kuvien keskiössä on ihminen iloineen ja suruineen sekä mennyt aika muistoineen. Suvaitsevaisuus ja myötäeläminen ovat keskeisiä lähtökohtia Bremerin tekemisessä. Syksyllä 2015 ja alkuvuodesta 2016 hän kävi kuvaamassa turvapaikanhakijoita eri vastaanottokeskuksissa ja näki, että aika on pitkäveteinen seuralainen. Odottavalle vain seurustelu ja kännykkä antoivat sisältöä. Kännykällä pidettiin yhteyttä omaisiin ja siinä säilytettiin muistoja, kuvia henkilöistä, pakomatkasta, taakse jääneestä kotiseudusta. Bremer kysyi pakolaisilta, mikä on tärkein kuva näiden kännykässä. Vastaus oli yleisimmin oma perhe ja äiti. Kaipaus oli sanoinkuvaamattoman suuri.

Stefan Bremer on tehnyt teatterikuvauksia 1970-luvulta lähtien. Helsingissä toimiva DuvTeatern on rohkeiden ja ainutlaatuisten näyttelijöiden teatteri, jossa kohtaavat kehitysvammaiset ja ei-kehitysvammaiset taiteilijat. Duva/Diva-kuvat vuodelta 2011 saivat inspiraationsa oopperamaailman kauneudesta ja loistosta, ylväästä ja sensuellista flamencotanssista, Carmenin dramaattisesta tarinasta sekä näyttelijöiden omista roolihenkilöistä.

Bremer on kuvannut Auschwitzin ja Birkenaun loputtomia parakkiaukioita. Tuhoamisleiri herättää paljon ajatuksia maailmasta näinä vuosina, jolloin muukalaisviha ja populismi valtaavat alaa sekä Euroopassa että muualla maapallollamme ja nostaa huolen mihin nykyinen muukalaisviha voi johtaa. Mustanpuhuvien ja kantaaottavien aiheiden rinnalla näyttelyssä on mielenmaisemiin rinnastettavia kuvasarjoja ja kokeilevampia tutkielmia valosta ja varjoista sekä nopeasti ikuistetuista katoavista hetkistä. Bremer tunnustautuu myös pilvibongariksi. Meriaiheet tuovat mieleemme mahdollisesti kauniin maiseman, jollekin toiselle vaarallisen venematkan yön pimeydessä? Suomessa kuvattujen eri sarjojen lisäksi mukana on esimerkiksi kuvasarjoja Afrikasta, Tšernobylistä ja Gobin autiomaasta.

Pitkän uransa aikana Stefan Bremer on osallistunut aktiivisesti näyttelytoimintaan. Ryhmänäyttelyiden lisäksi hän on järjestänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä eri teemoista. Salon näyttely on Stefan Bremerin toinen retrospektiivi. Ensimmäisen takautuvan näyttelyn hän piti Suomen Valokuvataiteen museossa Helsingissä vuonna 2000. Salon taidemuseossa 2019 järjestettävän näyttelyn yhteydessä valmistuu Kustannusosakeyhtiö Teoksen julkaisemana Stefan Bremerin uusin kirja Keskeltä ja täysillä, joka sisältää valokuvia vuodesta 2000 lähtien. Kirjan artikkeleista vastaavat tunnettu amerikansuomalainen valokuvaaja Arno Rafael Minkkinen sekä FT Marja-Terttu Kivirinta, joka toimi pitkään kuvataiteen kriitikkona Helsingin Sanomissa. Stefan Bremer kirjoittaa julkaisuun suhteestaan valokuvaukseen.

Stefan Bremer on toiminut valokuvauksen opettajana useissa taidekouluissa ja monet nuoremmista valokuvaajista ovat olleet hänen oppilainaan. Hän on toiminut myös valokuvaajana useissa lehdissä. Stefan Bremer on pidetty luennoija ja kertoja. Näyttelyn yhteydessä tullaan järjestämään taiteilijatapaamisia, joiden yhteydessä Bremer kertoo työstään ja valokuvistaan.

Stefan Bremer on toiminut valokuvauksen opettajana useissa taidekouluissa ja monet nuoremmista valokuvaajista ovat olleet hänen oppilainaan. Hän on toiminut myös valokuvaajana useissa lehdissä. Stefan Bremer on pidetty luennoija ja kertoja. Näyttelyn yhteydessä tullaan järjestämään taiteilijatapaamisia, joiden yhteydessä Bremer kertoo työstään ja valokuvistaan.