Dorobo-heimon mies kerää hunajaa jättiläisapinanleipäpuusta, Afrikka 1993.

Dorobo Tribesman – Gathering Honey from Giant Baobab, Africa 1993.
Dorobo-heimon mies kerää hunajaa jättiläisapinanleipäpuusta, Afrikka 1993.

Valokuvassa on Afrikan savannilla kasvava jättiläisapinanleipäpuu, jonka runkoa kiipeää paikallinen asukas. Tällaisia luontokuvia Herb Ritts otti vain Afrikan matkoillaan vuosina 1993 – 1994.

Dorobo on Maasai-heimon käyttämä maa-kielinen nimitys köyhistä keräilijöistä. Sittemmin nimi on saanut halventavia sävyjä, mutta Herb Ritts viittaa teoksensa nimellä afrikkalaisiin, usein pienikokoisiin miehiin, jotka kiipesivät ketterästi suuriin puihin ja keräsivät hunajaa.

Ensimmäisen kerran Herb Ritts matkusti 1993 pitkäaikaisen ystävänsä, muotitoimittaja Sarajane Hoaren kutsusta Afrikkaan. Täysin varustautumattomana Ritts ei saapunut, sillä hän kuljetti mukanaan paitsi avustajansa ja poikaystävänsä, myös hierovan sängyn. Nopeasti Ritts kuitenkin tottui aitoon ympäristöön ja ihastui Afrikan paahtavaan aurinkoon, sekä kuiviin savanneihin. Kalifornian kuumuudessa kasvaneena hän tunsi olonsa kotoisaksi Afrikassa.

Ritts asui Tansaniassa Maasai-heimon kylässä 14 viikon ajan ja kuvasi omia kuviaan, pelkästään itselleen, ilman ulkopuolisten toimeksiantoja. Rittsin kollega, valokuvaaja Annie Leibovitz on sanonut hyvin ymmärtävänsä Rittsin kaipuun pois Hollywoodin muotimaailmasta, etsimään jotain syvempää ja aidompaa.

Ritts päätti tehdä matkastaan kirjan, johon hän halusi koko Afrikan kuvan, maisemat, ihmiset ja eläimet. Ne kaikki löytyivät Tansaniasta, mutta ensimmäinen matka oli liian lyhyt, joten Ritts palasi Afrikkaan puolen vuoden kuluttua. Silloin hän ajeli ympäri savannia useita päivä löytääkseen täydellisen baobab-puun ja houkutteli heimon naisia kuvattavaksi. Lopulta kirjaan valikoitui 75 musta-valkovalokuvaa, jotka kertovat enemmän Herb Rittsin visioista ja tunteista, kuin Afrikan luonnosta.