Duo I, Meksiko 1990.

Duo I, Meksiko 1990.

Valokuvassa on kaksi makaavaa alastonta figuuria kuvattuna sivulta. He ovat ketjuuntuneina toisiinsa käsivarsin, sillä ylempi hahmo on vatsallaan, alempi selällään. Hiekkaisen maan taustalla häämöttää kalliota. Kuvatut henkilöt ovat uppoutuneita toisiinsa, päivän helteinen hetki näkyy vain hien kiiltelynä iholla.

Kuvassa ovat malli Rod Jackson ja kehonrakentaja Bob Paris, jota viimemainittua Herb Ritts oli kuvannut Interview –lehdelle. Bob Paris voitti 1983 vain 23-vuotiaana kansainvälisen kehonrakennuksen maailmanmestaruuden eli Mr. Universe –tittelin. Muutamaa vuotta myöhemmin hän kohautti kehonrakennuspiirejä kertomalla olevansa homoseksuaali.

Kuvausten jälkeen Paris pyysi Rittsiä tekemään itsestään ja kumppanistaan valokuvasarjan. Pariskunta oli aktiivinen homoavioliittojen puolestapuhuja ja he halusivat kertoa avoimesti julkisuudessa suhteestaan. Keskusteltuaan kustantajansa kanssa Ritts päätti tehdä julkaisun, jonka tuotot menivät AIDS-tutkimukseen.

Duo –kirjan kuvaukset tehtiin Meksikon Cabo San Lucasin autiomaassa, jonka karu luonto oli Rittsin mielestä täydellinen ympäristö kahden miehen kuvauksille. Rittsin ottamat kuvat ovat peittelemättömän seksuaalisia ja kirja herättikin paljon puhetta ilmestyessään. Esimerkiksi vaikutusvaltainen televisio- ja uutistoimittaja, elokuvatähti Arnold Schwartzenggerin vaimo Maria Shriver haastatteli Rittsiä Yhdysvaltojen kansallisella TV-kanavalla. Julkaisemalla kirjan ja ohjaamalla tuotot AIDS-tutkimukseen Ritts halusi lisätä oikeaa tietoa HIVstä ja AIDSista. Hänen näkemyksensä mukaan kertomalla avoimesti samaa sukupuolta olevien ihmisten parisuhteista voitiin häivyttää aiheettomia pelkoja asiaa kohtaan.