Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi, Hollywood 1989.

Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana, Naomi, Hollywood 1989.

Viisi nuorta naista istuu vaatteitta lattialla tiiviinä ryhmänä. Ainutkertaisessa kuvassa poseeraavat 1980- ja 1990-lukujen suosituimmat supermallit yhdessä. Vasemmalta lueteltuna he ovat: Stephanie Seymour, Cindy Crawford, Christy Turlington, Tatjana Patitz ja Naomi Campbell.

Yhteiskuva syntyi Herb Rittsin kotona yhden kuvauspäivän lopuksi vuonna 1989. Osa naisista oli ollut kuvauksissa koko päivän ja osa oli tullut vain oleilemaan ”Herbin talolle”. Päivän päätteeksi Ritts oli kehottanut naisia kokoontumaan vielä yhteen yhteiseen kuvaan. Naiset keksivät riisua vaatteensa ja istahtaa lattialle vieriviereen poseeraamaan. Tunnelma on rento ja luonnollinen. Yli 20 vuoden jälkeen kuva on edelleen mielenkiintoinen ja kaunis, vaikkei katsoja tunnistaisi malleja.

Herb Rittsille työ oli elämä. Hän käytti kotiaan kuvauspaikkana ja muiden työasioiden hoitoon kuten asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden tapaamiseen. Ritts oli sosiaalinen luonteeltaan ja tunsi paljon ihmisiä, joiden tapaamispaikaksi ”Herbin talo” luontevasti muodostui. Ritts omaksui jo uransa alkuaikoina tavan ottaa itselleen omia kuvia kaupallisten toimeksiantojen yhteydessä kuvausryhmän ja mallien ollessa vielä paikalla.

Herb Ritts sanoi usein, että valokuvaus on ennen kaikkea dokumentointia. Joka kerran kun painaa kameran laukaisinta, jotain tallentuu. Vangittu hetki jää kuvana elämään ja kertoo tuleville sukupolville paitsi kuvatuista ihmisitä myös menneistä ajoista. Kuvillaan Ritts halusi kertoa omasta maailmastaan ja ajasta, jolloin oli sallittua arvostaa kauneutta kauneuden vuoksi.