Djimon ja mustekala, Hollywood 1989.

Djimon with Octopus, Hollywood 1989.
Djimon ja mustekala, Hollywood 1989.

Valokuva on mustaihoisen mallin Djimon Hounsoun rintakuva. Hänen kasvonsa ovat profiilissa ja hänen päälaelleen on asetettu mustekala. Pikaisesti katsottuna katsoja voisi erehtyä luulemaan mustekalan lonkeroita rastahiuksiksi. Tämä saattoi ollakin Rittsin tavoite, sillä hän haastoi valokuvillaan mielellään katsojaa katsomaan uudelleen, tarkemmin.

Herb Ritts suunnitteli kuvaustilanteet huolellisesti saavuttaakseen visionsa. Djimon with Octopus – valokuvaa varten hän oli tilannut mustekalan jo viikkoja ennen kuvauksia. Kuvassa Ritts luo harmonian mallin kiiltävän tumman ihon ja mustekalan märän kiillon välille. Aihe on jälleen Rittsin etäinen versio taidehistoriassa yleisestä meduusa-teemasta, jossa ihmisen päälaella kiemurtelevat käärmeiden lonkerot. Tarinallista yhteyttä niillä ei ole. Kuvassa yhdistyy esteettisyys ja kauhu. Mustekala ja ihminen sulautuvat yhdeksi. Yksi lonkero piirtää korumaisen ääriviivan mallin takaraivon ja olkalinjan muodostamaan siluettiin.

Djimon Hounsou oli Herb Rittsin suosikkimalleja. Herb Ritts suosi kuvauksissaan afrikkalaisia ja afrikanamerikkalaisia aikana, jolloin monet muotialan toimeksiantajat kavahtivat ajatusta eri rotujen edustajien käyttämisestä malleina. Rittsiä kiehtoi erityisesti valon heijastukset tummalla iholla. Hänen valokuvansa avasivat uran monille tummaihoisille malleille.

Djimonin kerrotaan tyrmänneen aluksi täysin Rittsin ehdotuksen panna kuollut mustekala kaljuun päähänsä, mutta valokuvaajan kärsivällisyys ja suostuttelutaito vakuuttivat mallin suostumaan kuvauksiin. Lopputuloksena on tyynen luonteva kuva, joka ei anna vihjettä Hounsoun vastahakoisuudesta ja pelosta mustekalaa kohtaan.