Jack Nicholson I – IV, London 1988.

Jack Nicholson, London 1988.

Neljän valokuvan sarjassa on kasvokuvia mustahattuisesta miehestä, jolla on klovnimaisesti maskeeratut kasvot ja jokaisessa kuvassa erilainen, vahva ilme.

Valokuvat on otettu Lontoossa vuonna 1988 noin kello kolme aamuyöllä Batman –elokuvan filmausten jälkeen. Kuvassa on useasti Oscar-palkittu näyttelijä Jack Nicholson, joka näytteli ensimmäisessä, vuoden 1989 Batman-elokuvassa pääkonna Jokeria. Vaikka filmaukset olivat kestäneet koko yön Pinewood studioilla, Nicholson heittäytyi vielä täydestä sydämestään Rittsin kuvattavaksi. Pelottavista ja aggressiivisista antisankarin rooleista tutuksi tullut Nicholson oli metodinäyttelemisen edelläkävijä ja hyödynsi näitä taitojaan täydellisen ilmevalikoiman luomisessa Rittsin valokuviin. Jack Nicholson oli Jokeri!

Herb Ritts kuvasi Jack Nicholsonia mielellään ja heidän yhteistyönsä kesti useita vuosia. Nicholson oli avoin kaikille Rittsin keksimille kokeiluille. Hän esimerkiksi pelleili pöydälle jätetyn suurennuslasin kanssa, jolloin Ritts sai ajatuksen ottaa Nicholsonin tunnettua virnistystä korostavan henkilökuvan. Herb Ritts korosti kuvattavan ominaisimpia piirteitä sortumatta tavanomaisiin latteuksiin. Hän ajatteli aidosti, että sisäinen kauneus oli ulkoista tärkeämpi ja osoitti aina kunnioitusta kuvattaviaan kohtaan.