Elizabeth Taylor, Bel Air, 1997.

Elizabeth Taylor, Bel Air, 1997.

Valokuvassa on naisen rintakuva profiilissa mustaa taustaa vasten, kaula-aukossa on uurrettu dekoltee. Naisen paljaaksi ajeltu pää paljastaa suuren arven. Voimakaspiirteiselle mallille on edukseen renessanssityyppinen sivusuunnasta tuotettu muotokuva.

Kuvassa on Elizabeth Taylor, yksi maailman tunnetuimmista ja rakastetuimmista näyttelijöistä. Kuva on otettu 1997 Taylorin toipuessa vaikeasta aivoleikkauksesta.

Herb Ritts soitti ystävälleen Elizabeth Taylorille vain muutama päivä tämän aivoleikkauksen jälkeen ja ehdotti kuvauksia. Aluksi vastusteleva Taylor taipui – kuten yleensä kaikki – Rittsin pyyntöön. Taylorin takapihalla, uima-altaan reunalla täydessä luonnonvalossa mustaa taustaa vasten otettu valokuva hänestä on herkän kaunis muotokuva. Myös Elizabeth Taylor hyväksyi kuvan. Hän piti sitä ajattomana ja hänestä otetuista tavallisista edustuskuvista täysin poikkeavana.

Herb Ritts halusi kuvata kuilun reunalla käyneitä ihmisiä, jotka ovat selvinneet raskaista koettelemuksista ja joilla edelleen oli vahva aura ja läsnäolo. Elizabeth Taylorin muotokuvassa on jätetty arpi näkyviin, valkoiset, hennot hiukset luovat herkän ja hauraan vaikutelman, mutta katse ja läsnäolo kuvassa kertovat sankarittaren tarinaa. Sisäinen kauneus ratkaisee.

Brittiläis-amerikkalainen Elizabeth Taylor (1932 – 2011) oli 1950-luvun suosituin näyttelijä Hollywoodissa. Hän aloitti uransa jo 1940-luvulla lapsinäyttelijänä Lassie-elokuvien tähtenä. Taylor oli 7 Kertaa naimisissa, Richard Burtonin kanssa kahdesti.

Herb Ritts tuki jo elämänsä aikana monin tavoin AIDS-tutkimustyötä ja oli mukana monissa asiaa ajavissa järjestöissä. Elizabeth Taylor oli perustanut AIDS-säätiön 1991 seurattuaan hyvän ystävänsä Rock Hudsonin kamppailua tautia vastaan. Rittsin toiveen mukaisesti perustettiin vuonna 2003 hänen nimeään kantava Herb Ritts Foundation -säätiö, joka kerää varoja AIDS-tutkimukseen ja tukee valokuvataidetta. Säätiö organisoi myös Rittsin valokuvien myyntiä ja näyttelykiertueita.