Mustakasvoinen Tony (profiili), Los Angeles 1986.

ony with Blackface (Profile), Los Angeles 1986.
Mustakasvoinen Tony (profiili), Los Angeles 1986.

Profiilissa valokuvattu pää muodostaa lähes 90 asteen kulman niukasti näkyvien olkapään ja rintakehän kanssa. Miehen kasvot ja keho on maalattu savea muistuttavalla mustalla töhnällä. Ensivaikutelmana kuvassa näyttäisi olevan pronssiin valettu veistos. Lähemmin tarkasteltuna ihon epätasainen pinta tuo mieleen ajan kuluttamat antiikin patsaat. Vaikutelmaa vahvistavat suljetut silmät ja sivukuva. Mieheen ei saa yhteyttä, vaan tämä on omassa maailmassaan. Ritts haki antiikin veistosten tyyliä valokuvan keinoin.

Mustakasvoinen Tony -valokuva on myös muotokuva Rittsin usein käyttämästä miesmallista Tony Ward’ista. Taidehistoriaa opiskellut Herb Ritts todennäköisesti lainasi renessanssin maalaustaiteesta idean tehdä muotokuva sivuprofiilissa, sillä sivuprofiilit olivat tyypillisiä renessanssin aikaan.

Maalin peittämät kasvot ja vääntynyt vartalo tuovat kuvaan surrealistisia vivahteita ja etäännyttävät kuvatun persoonan katsojasta. Kuvissa on hahmo ja muoto, mutta siinä olevasta ihmisestä tulee objekti, ihmisyys esineellistyy veistoksellisuudeksi.