Oppilaitosyhteistyö

Salon Kirkonkylän koulun verkkonäyttely opisalonmuseossa.fi –sivustolla

Vetäjä
Luokanopettaja KM, Muotoilija AMK ja ammattivalokuvaaja VAT
Marko Pikkarainen

Tavoitteena oli tehdä kuvailmaisuun, digitaaliseen kuvaukseen ja kuvakerrontaan liittyviä harjoituksia ja tehtäviä digikerhossa ja kuvataidetunneilla lukuvuonna 2017-2018. Tutkittavina teemoina kuvauksen aikana sekä itse teoksissa olivat mm. kompositio, valo / valon läsnäolo, tunne / teksti ja tunne, asennot sekä tarinat.

Oppilaat olivat neljäs-, viides- ja kuudesluokkalaisia. Tehtäviin osallistuminen oli koko ajan vapaaehtoista. Opetus ja teemat olivat hyvin integroitavissa mm. äidinkieleen, medialukutaitoon, tekijänoikeusasioihin, sekä tieto- ja viestintätekniikkaan yleisesti.

Kuvat ja kuvailmaisu ovat käytännössä nykynuorille jokapäiväistä arkea. Opetuksen kautta oppilas irrottautuu kuvien näppäilemisestä. Oppilas keskittyy kuvan voimaan, sen tekniseen ja ilmaisulliseen toteutukseen, kuvan sisältämään informaatioon ja kuvan merkitykseen. Pontimena verkkonäyttelylle oppilaitosyhteistyönä Salon taidemuseon kanssa toimi koululaisten vierailu Salon taidemuseossa Elliot Erwittin näyttelyssä tammikuussa 2018.


Superkoira

Olipa kerran Superkoira. Eräänä paivänä hän päätti lähteä lentämään, koska kyllästyi olemaan maan tasalla. Hän lensi vuorien yli ja nautti säästä, kunnes alkoi tuulemaan. Silloin hän päätti lentää takaisin kotiin.

Veera Alm, 12v, Teijo 2018


Reunalla

Näitä hetkiä varten pitäisi lähteä vain metsään käyskentelemään. Kun löydät tälläisen paikan ja tunnet sen tuulen viiman, tiedät olevasi juuri oikeassa paikassa.

Samuli Kaartinen, 13v, Kustavi 2018


Heijastus

Kukat kelluvat veden pinnalla ja aurinko heijastuu kimaltaen taivaalta. Kesäloma lähestyy loppuaan. Lämmin tuuli puhaltaa puiden latvoissa ja saa ne huojumaan. Joskus voi uppoutua täysin uuteen maailmaan heijastuksen kautta.

Wilhelmiina Kanto, 13v, Perniö Ylikulma 2017

True Spring

On kevät. Odotan joutsenten ja kurkien saapumista Suomeen jälkeen pitkän talven. Olen odottanut jo kauan, jotta ne tulisivat. Aurinko on taivaalla kirkkaana ja vesi heijastaa valoa.

On täydellinen kevätpäivä.

Anna Muuri, 13v, Ruissalo 2018

Juhla

Olipa kerran prinsessa, joka asteli pakkassäässä vaaleanpunainen mekko päällään.
Hän unelmoi valkoisesta satuhevosesta ja tätä mielikuvaa ajatellessa hymy levisi vahingossa kasvoille.

Matilda Piispa, 12v, Perniö 2018


Sä olet hyvä just noin

Aura Leikkonen, 12v, Perniö 2018


Smoke

Sampo Helkama, 12v, Kisko 2017


Explosion

Prinsessa Snowiwhite on päättänyt loihtia talven. Hän on kulkenut ympäri maailmaa myös Afrikassa loihtimassa talven. Ainoana ongelmana on se, että Afrikasta suli lumi heti.
Viimeisenä maana on Suomi. Suomessa pitäisi pysyä lumi helposti, koska siellä on jäätävän kylmä jopa kesällä.

Anna Muuri, 13v, Perniö Ylikulma 2018


Metsä

Annastiina seikkaili metsässä. Hän kulki läpi suuren suuren suon ja tapasi monia eläimiä. Hän keikkaili ja leikki ystäviensä kanssa. Sitten hän heräsi.

Siiri Heiskanen, 13v, Perniö 2018


Reflections

”Olin kävelemässä metsässä ja ihailin maisemia. Löysin sillan ja kun olin lähdössä, kuulin äänen ja näin peikon tulevan sillan alta”

Petteri Niemi, 12v, Perniö Latokartano 2017


Hyppy

Ilta-aurinko valaisi ja sai minut iloiselle tuulelle. Helmikuu oli jo kääntynyt kohti loppua, mutta lunta oli vielä maassa. Olin niin onnellinen, että hypähdin ilmassa.

Wilhelmiina Kanto, 13v, Perniö 2018


Kuha kurkin

Kuha kurkin. Huonekin sikin sokin. Itse kukin.

Siiri Heiskanen, 13v, Perniö 2018


Oma kuva

Tytöllä oli tylsää autossa. Hän päätti ottaa hauskan kuvan, jotta voisi nauraa koko loppumatkan.

Aliisa Niemi, 10v, Helsinki 2017


Jump

Sampo Helkama, 12v, Vaaran laella jossakin Suomessa 2017


Supervoima

Supervoima voi olla mitä vain. Vaikka tietoa tai taitoa.

Kaikilla on supervoimia.

Anna Muuri 13v & Siiri Heiskanen 13v
Perniö 2018


Piilosilla

Oli pieni pojan pallero. Ehkä vähän höperö. Leikki metsässä piilosta. Kurkisti lumen peitosta. Löysi hyvän piilopaikan. Väsytti jo hiukan. Nyt mennään takaisin kotikoloon. Käperrytään lämpimään peittoon.

Siiri Heiskanen, 13v, Perniö 2018


Piilosilla II

Olipa tyttö, joka oli päätynyt talviseen metsään ihailemaan Suomen kaunista luontoa. Hänellä ei ollut huolen häivää, eikä ideaa mitä pitäisi tehdä seuraavaksi.

Niklas Ketonen, 13v, Perniö 2018


Väsynyt enkeli

Anna Muuri, 13v, Perniö 2018

Comp

Elämässä tulee esteitä, mutta niiden yli pitää päästä. Salon hevoskisoissa jännitys tiivistyy, kun on viimeisen esteen aika. Esteen päällä tuntuu, että aika pysähtyisi. Kannustushuudot kuuluvat katsomosta. Pian hänellä on jo kultamitali kaulassa.

Noora Lindholm, 12v, Salo 2017

Naturally beautiful

Selma Siltanen, 12v, Perniö 2017


Wheelie

Olin juuri saanut moponi korjattua ja ajattelin harjoitella sillä jotain. Keuliminen on aina ollut minusta hauskaa, niin päätin keulia mopolla. Se kannatti 🙂

Niklas Ketonen, 13v, Perniö 2017

Retki

Pieni silmälasipäinen ihminen pelastusliiveissään oli ihana ilmestys päivään. Hän ei malta pysyä housuissaan, kun he kävelevät kohti rantaa. Loppupäivän ei muusta kuullakaan, kuin hänen ”jännittävästä” souturetkestä.

Noora Lindholm, 12v, Perniö 2017

Suuri

Suuri maa, suuri taivas, suuri talo, suuri ajatus. Kaikki on suurta. Jopa pienikin kirppu voi olla suuri, jos vain niin kuvittelee.

Wilhelmiina Kanto 13v & Siiri Heiskanen 13v
Turku 2017

Katse

Inka Kokkarinen, 13v, Perniö Melkkilä 2018


Icecold

Ruusu jäätyi yhdessä yössä kivikovaksi jääksi.

Jäämies asui maan alla lapin erämaassa keskellä metsää. Jäämies jäädytti ruusun, jotta ruusu selviäisi pakkasesta.

Jesper Eriksson, 13v, Perniö 2018


Sunset on a Lake

Iivari Kemppinen, 12v, Perniö 2017


Kissi Mirri

Nuori kissa pääsiäisenä. Tutkii ja maistelee vitsoja, jotka lähtevät nuorien virpojien mukaan.

Nea Niva, 13v, Perniö Ylikulma, 2018

Accident

Liisa oli juuri saanut saanut vanhemmiltaan uuden lumipotkulaudan ja halusi heti kokeilla sitä läheisellä mäessä, joka menee tien yli suoraan kotipihalle.
Hän ajatteli mennä kiittämään vanhempiaan uudesta lumipotkulaudasta, mutta äkkiä hän kuulee ambulanssin äänen, säikähtää ja jarruttaa välittömästi.

Niko Löflund, 12v, Perniö 2018


Pöllitalkoot

Olin ollut pitkän päivän tukkimetsässä ja olin väsynyt. Menin makaamaan tukkikasan päälle. Taisin nukahtaa. Ajattelin kuinka paljon polttopuuta näistä tulisi.

Äiti tuli herättämään minut ja kutsui syömään.

Jani Koskinen, 13v, Perniö 2018