Herb Ritts

Herb Ritts, In Full Light 26.5.-16.9.2018

Salon taidemuseo Veturitallissa avautui toukokuussa 2018 ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävä yhdysvaltalaisen valokuvaaja Herb Rittsin (1952-2002) retrospektiivinen näyttely ´In Full Light´. Näyttelyn nimi tarkoittaa suomennettuna ´täydessä valossa´. Se viittaa Herb Rittsin omaksumaan käytäntöön valokuvata keskipäivän auringon paahteisessa valossa, vastoin yleistä tapaa.

Ritts oli paljon käytetty Hollywoodin kuuluisuuksien ja muotimaailman kuvaaja. Ritts aloitti valokuvaajauransa 1970-luvun lopulla ja saavutti nopeasti taide- ja kaupallisen valokuvauksen mestarin maineen. 20 vuotta kestäneen uransa aikana hän tuli tunnetuksi puhtailla, minimalistisien esteettisillä ja taidokkailla kuvillaan, joissa korostui luonnon valo ja maisemat. Hän rakensi ainutlaatuisen portfolion muodin maailmasta, sekä vuosituhannen vaihteen tunnetuimpien ja rakastetuimpien julkisuuden henkilöiden muotokuvista.

Herb Ritts teki uraa aikana, jolloin valokuvauksen raja taiteen ja kaupallisuuden välillä hämärtyi. Omaperäisillä valokuvillaan hän hämmensi muotikuvauksen vakiintuneita tapoja sekoittamalla sukupuolikäsityksiä, kuvaamalla peittelemättömän sensuelleja alastonkuvia ja ennen kaikkea kuorimalla ihmisen esiin muotitalojen luomusten alta. Näin hän aktiivisesti haastoi käsityksen, ettei kaupallinen toimeksianto voisi sisältää taiteellisia elementtejä ja osoitti, että raja kaupallisen muotikuvauksen ja taidevalokuvauksen välillä on häilyvä.

Herb Ritts oli valokuvaajana itseoppinut luonnonlahjakkuus. Hänen valokuvissaan ihmisvartalo yhdistyy luonnon elementteihin, hiekka, meri, taivas, iho, hiukset, valo ja varjot. Hän oli viehättynyt voimakkaista muodoista ja puhtaista linjoista. Herb Ritts loi kuvaustilanteissa leppeän luottamuksellisen ilmapiirin, joka vapautti kuvattavat toteuttamaan Rittsin omalaatuisimpiakin toiveita. Näin syntyivät esimerkiksi kuvat, joissa näyttelijä Jack Nicholson pelleilee suurennuslasilla, tai beniniläinen näyttelijä/malli Djimon Hounsou poseeraa mustekala päässään, tai trumpetisti Dizzy Gillespie posket pullollaan. Pitkäaikaisen ystävänsä, Elisabeth Taylorin Herb Ritts kuvasi herkästi hiukset ajeltuna aivoleikkauksen jäljiltä.

Ennen varhaista kuolemaansa 2002 Ritts ehti tehdä vielä useita palkittuja musiikkivideoita mm. Madonnalle. Herb Ritts tuki eläessään useita AIDS järjestöjä, kuten Elisabeth Taylor AIDS Foundation, Project Angel Food, Focus on AIDS ja Elton John Aids Foundation. Rittsin toiveen mukaisesti perustettiin hänen nimeään kantava säätiö, joka kerää varoja AIDS-tutkimukseen ja tukee valokuvataidetta. Säätiö organisoi myös Rittsin valokuvien myyntiä ja näyttelykiertueita.

Salon taidemuseo Veturitallin näyttely In Full Light on italialaisen Alessandra Mauron kuratoima, Fondazione FORMA per la Fotografian tuotantoa. Yli 100 valokuvaa sisältävä näyttely on aiemmin ollut esillä Roomassa (Auditorium Parco della Musica) 2013, Tukholmassa (Fotografiska) 2014, Moskovassa (Multimedia Art Museum) 2015, Pariisissa (Maison Européenne de la Photographie) 2016 ja viime vuonna Lissabonissa (Centro Cultural de Cascais).