Maisema (Kiskosta)

1924 öljy kankaalle, 29 x 39 Salon kaupunki

1924
öljy kankaalle, 29 x 39
Salon kaupunki

Uuno Eskola vietti kesän 1924 Salon seudulla Kiskossa kauniin järven rannalla. Tuo kesä oli Eskolan omien sanojen mukaan eräs hänen elämänsä onnellisimmista. Hänen kanssaan samassa torpassa asusti puolikuuro vaari, joka toimi Eskolan teosten arvostelijana. Eskolan mielestä vaarin arvostelut olivat yleensä osuvia.

Eskola kertoo: ”Kerrankin, kun olin ollut maalailemassa varhain aamulla, tuli vaari palatessani vastaan ja halusi katsoa maalaustani, joka oli omastakin mielestäni aika rohkea työ. Olin utelias kuulemaan siitä vaarin mielipidettä. Hän katseli kuvaa kotvan aikaa, kohensi sitten housujaan ja laukaisi juhlallisesti huutaen niin, että mäet mäikyivät: ’Kyl se on eriomane. Se o niiku määki ole se mäe nähny joskus huomelta varha. Simmot ku aurink juur o nousemas, sillo se o tommone – nii k otos mäeski olsis jotta ikä hopja färiki.’ Sitten hän veti kämmenellään yli kasvojensa ja katsoi minua hyväntahtoisesti, ikään kuin heikosti hymyillen, ja sanoi vähän hiljaisemmalla äänellä: ’Niin mar, simmone ylimmäine isä oh. Hää antta meitil monelaissi lahjoi.’”

Palattuaan kotiin Saloon syksyllä, Eskola viimeisteli kesän aikana tekemänsä maalaukset, jotka olivat kovasti salolaisten mieleen, eli ostojakin syntyi.

Tässä kiskolaisessa maisemassa Eskolan varhaiselle tuotannolle tyypilliset marraskuulaisen ekspressionismin tummat sävyt alkavat väistyä. Salon seudun kumpumaisemien värit kirkastuvat ja runsastuvat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *