Apteekkari Hjalmar Aschan

1922
öljy kankaalle 45 x 38,5
Turun taidemuseo

Palattuaan opintomatkaltaan Saksan Dresdenistä vuonna 1920, Uuno Eskola asettui muutamaksi vuodeksi maalaamaan kotikaupunkiinsa Saloon. Omaelämänkertansa luonnoksessa hän muisteli, että samoihin aikoihin Saloon muutti myös eräs iäkäs apteekkari, joka teki viuluja, veisti norsunluusta koruja ja maalasi pienoismaalauksia.

Kyseessä oli Marttilassa apteekkarina vuodesta 1900 toiminut Hjalmar Aschan, josta tuli Eskolan hyvä ystävä. Apteekkari ei Eskolan mukaan pitänyt hänen uudenaikaisesta maalaustavastaan, mutta itse taiteilijasta hän piti. Eskola kertoo: ”Apteekkari oli jokapäiväinen vieras atelierissäni. Hän pyysi minua usein aamiaiselle tai päivälliselle. Hän toi aina hyvää tuulta tullessaan, ja jos hänellä oli jotain erikoista sydämellään, hyräili hän salaperäisesti ennen kuin ilmoitti: ”Minulla on sinulle turkasen hieno yllätys. Mennään nyt meille.” Yllätys saattoi olla Viitasaarelta lähetetty kalakukko kuminaviinaryyppyineen tai muikun mätiä riikapalsamiviinan kanssa.”

Eskola kertoo saaneensa toisinaan tunnustusta työstäänkin: ” Kerran maalasin hänen muotokuvansa, mutta hän ei ollut siihen tyytyväinen. Hän väitti sen olevan Leninin näköinen. Toteamus oli minulle kiitos, sillä ukko muistutti Leniniä.”

Aschan oli tunnettu ja taitava viuluntekijä, jonka instrumentit olivat haluttuja. Perimätieto kertoo Aschanin olleen myös erikoinen persoona, joka uskoi vakaasti sielunvaellukseen. Hän oli kuulemma ollut edellisessä elämässä hiiri, ja piti siksi niin kovasti nakertelusta ja raapustelusta, jota viulun tekeminen vaati.