Sic transit gloria mundi, niin muuttuu maallinen kauneus

öljy kankaalle 65 x 82  Salon seurakunta

öljy kankaalle 65 x 82
Salon seurakunta

Hornien sukuhauta sijaitsee Halikon keskiaikaisessa kirkossa. 1800-luvun alussa tapahtuneen kirkon laajennuksen yhteydessä se jäi kirkkosalin sisäpuolelle ja suljettiin.

Hautaan mentiin ensimmäisen kerran sen sulkemisen jälkeen korjaustöiden yhteydessä vuonna 1922. Uuno Eskola pääsi tuolloin tutustumaan hautaan, ja tallensi sen näkymät öljymaalaukseen.

Hornit olivat Salon seudun mahtisuku jo 1400-luvulla. Hornien sukuhautaan liittyvä kansantaru kertoo synkän tarinan Henrik Hornista, Joensuun ja Kärkän kartanoiden mahtavasta isännästä, sekä tämän nuoresta ja kauniista Elina – vaimosta. Mustasukkaisuuden valtaan joutunut Henrik Horn poltti vihassaan kartanonsa, ja samalla vaimonsa, lapsensa ja vaimonsa rakastajaksi epäilemänsä pehtoorin. Synkkää tekoaan katunut Henrik kysyi Paavilta, miten voisi syntinsä sovittaa.  Paavi määräsi, että Hornin oli rakennettava Halikon, Salon ja Perttelin kirkot, ja niiden valmistuttua hänen tuli katuvaisena syntisenä kontata kirkkojen välit. Kirkot valmistuivat vuonna 1440 ja Horn aloitti konttaamisen talvikelillä Halikon kirkolta. Hän pääsi Salon kautta Pertteliin, mutta kuoli puolivälissä paluumatkaa.  Jottei sovitus jäisi kesken, paikalle kiidätettiin ruumisarkku, johon Henrik Horn asetettiin konttausasentoon vaatteineen päivineen. Arkku vedettiin reessä Halikon kirkkoon ja haudattiin semmoisenaan. Näin kertoo taru.

Sukunsa historiasta väitellyt Abraham Björck julkaisi Riihimäen Sanomissa vielä vuonna 1934 Halikon kirkkovartijoiden kertomuksen siitä, kuinka Hornien haudassa muut vainajat makasivat selällään arkuissaan, paitsi yksi, joka on suu alaspäin täysissä pukimissa turkki päällä.

Hornien hauta on tallentunut Eskolan maalaukseen. Tummansävyisessä hautaholvissa on kuvattuna ruumisarkkurivistö vainajineen. Muistitietojen mukaan arkut järjestettiin riveihin vuoden 1922 haudan avaamisen yhteydessä. Arkut olivat olleet sekaisin kuin haudanryöstäjien jäljiltä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *