Salon punakaarti

1918 öljy kankaalle 47 x 58 Kansan Arkiston taidekokoelma

1918
öljy kankaalle 47 x 58
Kansan Arkiston taidekokoelma

Suomessa on olemassa vain harvoja maalauksia, jotka tuoreeltaan esittävät vuoden 1918 tapahtumia. Kuvataiteilijoille sota oli suunnaton henkinen järkytys, eivätkä he tarttuneet aiheeseen samalla tavoin kuin kirjailijat. Niinpä Uuno Eskolan sisällissodan tunnelmissa maalaama öljyvärimaalaus 1918, joka tunnetaan nykyisin myös nimellä Salon punakaarti, on todellinen harvinaisuus.

Maalauksen mielenkiintoa lisää myös se, että Eskola vaikutti valkoisten leirissä. Täten hänen oli toimittava vihollisen keskellä, sillä lähes kaikki Etelä-Suomen asutuskeskukset olivat punaisten hallussa sodan alkuvaiheessa. Punaisen ja valkoisen Suomen välinen rintamalinja piirtyi noin 130 kilometriä Salosta pohjoiseen.

Eskola jäi punaisten vangiksi pyrkiessään valkoisten joukkoihin Vilppulan rintamalle alkuvuodesta 1918. Perimätieto kertoo punaisten langettaneen Eskolalle kuolemantuomion, mutta hänet vapautettiin ystävien mentyä hänestä takuuseen. Vapautumisestaan huolimatta Eskola oli nyt merkitty mies, ja hänen oli piileskeltävä punaisten partioilta. Siksi on todennäköistä, että teos maalattu vasta punaisten poistuttua Salosta 11 päivä huhtikuuta.

Tyylillisesti teoksessa voidaan nähdä Marraskuulainen ekspressionismi, sameahko väriskaala, kansanomainen aihe ja hienoinen kubistisuus. Eskola on luonut teokseen painostavan ja kohtalontäytteisen tunnelman, josta tulee mieleen Marraskuulainen Marcus Collin, joka kuvasi usein suuria ihmisryhmiä yksittäisen henkilön nousematta tunnistettavaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *