Uuno Kailas

1927-47 öljy kankaalle 118 x 96 Heinolan taidemuseo

1927-47
öljy kankaalle 118 x 96
Heinolan taidemuseo

Uuno Eskola vieraili vaimonsa opiskeluaikana usein Helsingissä tätä tapaamassa. Samalla hän ylläpiti suhteitaan Helsingin taidepiireihin. Esimerkiksi kirjailijat Mika Waltari, Lauri Haarla, Arvi Kivimaa ja Uuno Kailas lukeutuivat Eskolan taiteilijaveljiin.

Nuo vierailut ja tapaamiset tallentuivat Eskolan maalaamaan muotokuvasarjaan, josta kirjailijat Waltari, Kailas, Haarla ja Heikki Toppila liitettiin WSOY:n kirjallisuussäätiön taidekokoelmaan.

Eräänä aamupäivänä vuonna 1927 Eskolan mallina istui Uuno Kailas. Hän oli Heinolan maalaiskunnassa 1901 syntynyt runoilija, joka kuoli vain 32 -vuotiaana. Omana aikanaan Kailas herätti huomiota isänmaallisella ja uskonnollisella runoudella, sekä rakkausrunoillaan. Kailaan tuotannosta hengellinen runo ”Siunaa ja varjele meitä” muodostui talvisodan myötä yhdeksi maamme rakkaimmista isänmaallisista lauluista.

Tämän teoksen taustalle Eskola on voimakkain vedoin maalannut futuristisia voimaviivoja, jotka nostavat Kailaan etualalle. Uuno Kailaasta maalattiin tämän elämän aikana tiettävästi vain muutama muotokuva, joista kaksi on esillä tässä näyttelyssä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *